Anafylaxe neboli anafylaktická reakce je život ohrožující stav, při kterém organismus nadměrně reaguje na styk s alergenem. U části pacientů...
Read More
Články
Alergienapotraviny.cz
Eozinofilní ezofagitida
MUDr. Milena Jeřábková
/ 19 května, 2022
Eozinofilní ezofagitida patří do skupiny onemocnění zažívacího traktu, asociované s eozinofily (typ bílých krvinek, které se mimo jiné podílejí na...
Read More
Co je dobré vědět o atopickém pochodu a potravinová alergii
MUDr. Milena Jeřábková
/ 17 února, 2022
Zjistit, potvrdit a správně řešit potravinovou alergii a potíže s ní spojené není jednoduché. V nejlepších případech z ní můžeme...
Read More
Alergie na jablka
Veronika Solařová
/ 5 února, 2022
Plody ovocných stromů jsou vyhledávanou pochoutkou lidí i zvířat. Kdysi rostly v krajině plané jabloně. Později lidé přišli na to,...
Read More
Histaminová intolerance
MUDr. Eva Tilšarová
/ 14 ledna, 2022
Zvláštní formou nesnášenlivosti některých typů potravin je HISTAMINOVÁ INTOLERANCE (HIT). Postiženy jsou hlavně ženy středního věku, celkově onemocnění postihuje 2-3%...
Read More
Zkřížená reaktivita – červená nit jakékoli potravinové alergie
Martin Fuchs
/ 15 června, 2021
Stejně jako jiné potravinové alergie je zeleninová alergie bohatě protkána zkříženou reaktivitou, která je dána značnou chemickou shodou (homologií) rostlinných...
Read More
Nežádoucí reakce po konzumaci zeleniny
Martin Fuchs
/ 12 června, 2021
Víme, co všechno patří do zeleniny? Jedna definice zní takto: co se sladí nebo co je přirozeně sladké je ovoce a...
Read More
Potravinová alergie a přebírání zodpovědnosti
Veronika Solařová
/ 5 června, 2021
U dětí s potravinovou alergií je častější výskyt dalších atopických onemocnění jako je alergická rýma, astma a ekzém. I přes...
Read More