• akutní symptomy alergické reakce – náhle vzniklé příznaky, bezprostředně nebo po krátkém čase po setkání s alergenem
  • autoinjektor s adrenalinem je pohotovostní lék, součást balíčku první pomoci.
  • alergen – látka, která je schopna u vnímavých jedinců vyvolat alergickou reakci
  • alergická reakce je přehnaná reakce imunitního systému na látky (alergeny), se kterými se setkáváme v prostředí
  • anafylaxe – vážná, rychle vznikající celková alergická reakce, která může být i smrtelná
  • astma je chronické zánětlivé onemocnění dýchacích cest. příznakem onemocnění může být dušnost, pískání na průduškách, kašel. Mnoho lidí s potravinovou alergií má také astma. Je u nich větší riziko vzniku vážných reakcí, patří mezi rizikové pacienty.
  • balíček první pomoci – balíček, kterým jsou vybaveni alergici po prodělané vážné reakci nebo pacienti rizikoví, obsahuje léky první pomoci, které ovlivní a potlačí alergickou reakci a kartičku alergika s návodem jejich použití
  • celková alergická reakce – alergická reakce, která postihne současně více orgánových systémů- oběhový, dýchací, zažívací, nervový, způsobí změny na kůži a sliznicích a podobně
  • cross-kontakt – dojde k němu, pokud se potraviny dostanou do kontaktu s jinými, jejich bílkoviny se smíchají, ve výsledku nemusí být stopy jiné potraviny viditelné. Pro potravinové alergiky může být toto smíchání nebezpečné, pokud některé z potravin obsahují alergeny
  • dyspnoe (dušnost) – stav ztíženého dýchání s pocitem tlaku na hrudi. Může být příznakem alergické reakce po požití potraviny.
  • dvoufázová reakce (bifázická reakce) – u potravinových alergiků se stává, že po odeznění první fáze alergické reakce nastupuje po několika hodinách fáze druhá. Proto je po prodělané reakci vhodné sledování nemocného v nemocničním zařízení a popřípadě jeho vybavení dvěma autoinjektory.
  • edém – otok
  • eliminační dieta – dieta při které jsou vyřazeny alergeny ze stravy, používána pro zjištění potravinového alergenu nebo léčebně
  • eliminační test s potravinou je vyšetřovací metoda, kterou se zjišťuje, zda po vyřazení určité potraviny vymizí příznaky
  • ekzém je chronický, neinfekční kožní zánět, může být alergického i nealergického původu
  • erytém – zarudnutí
  • expoziční test s potravinou je vyšetřovací metoda, kterou se zjišťuje, zda po podání určité potraviny se projeví alergické příznaky, často jí předchází eliminace určité potravin
  • histamin je látka, která je zodpovědná za většinu příznaků při alergické reakci
  • imunoglobulin E (IgE) je protilátka vytvářena v těle, alergici a atopici mají hodnoty IgE zvýšené. Vyšetřuje se laboratorně po odběru krve.
  • intolerance potraviny – jde o reakci, která nemá imunologický podklad. Často je s alergickou reakcí zaměňována, díky příznakům např. bolesti břicha nebo výsev kopřivky po požití potraviny
  • kožní test s potravinou – vyšetřovací metoda, které zjišťuje alergickou přecitlivělost (senzibilizaci) na potravinu. Diagnóza potravinové alergie se stanoví až v případě, pokud má pacient i odpovídající příznaky.
  • lokální alergická reakce – alergická reakce, která se projevuje místně
  • nauzea – pocit na zvracení
  • oddálené příznaky alergické reakce na potravinu – projevy alergické reakce po potravině se může projevit i s odstupem několika hodin až dvou dnů. Odhalení spouštěcí potraviny je v tomto případě těžší.
  • specifický imunoglobulin E (sIgE) – protilátka na konkrétní potravinu tvořená v těle. Jeho zvýšená hladina pomáhá k diagnostice potravinové alergie. Samotné zvýšení sIgE diagnozu potravinové alergie nestanoví, musí být přítomny i klinické projevy.
  • urtikarie (kopřivka) je lékařský název pro svědivý výsev pupenů na kůži, které jsou podobné jako po popálení kopřivou