akutní symptomy alergické reakce – náhle vzniklé příznaky, bezprostředně nebo po krátkém čase po setkání s alergenem
autoinjektor s adrenalinem je pohotovostní lék, součást balíčku první pomoci.
alergen – látka, která je schopna u vnímavých jedinců vyvolat alergickou reakci
alergická reakce je přehnaná reakce imunitního systému na látky (alergeny), se kterými se setkáváme v prostředí
anafylaxe – vážná, rychle vznikající celková alergická reakce, která může být i smrtelná
astma je chronické zánětlivé onemocnění dýchacích cest. příznakem onemocnění může být dušnost, pískání na průduškách, kašel. Mnoho lidí s potravinovou alergií má také astma. Je u nich větší riziko vzniku vážných reakcí, patří mezi rizikové pacienty.
balíček první pomoci – balíček, kterým jsou vybaveni alergici po prodělané vážné reakci nebo pacienti rizikoví, obsahuje léky první pomoci, které ovlivní a potlačí alergickou reakci a kartičku alergika s návodem jejich použití
celková alergická reakce – alergická reakce, která postihne současně více orgánových systémů- oběhový, dýchací, zažívací, nervový, způsobí změny na kůži a sliznicích a podobně
cross-kontakt – dojde k němu, pokud se potraviny dostanou do kontaktu s jinými, jejich bílkoviny se smíchají, ve výsledku nemusí být stopy jiné potraviny viditelné. Pro potravinové alergiky může být toto smíchání nebezpečné, pokud některé z potravin obsahují alergeny
dyspnoe (dušnost) – stav ztíženého dýchání s pocitem tlaku na hrudi. Může být příznakem alergické reakce po požití potraviny.
dvoufázová reakce (bifázická reakce) – u potravinových alergiků se stává, že po odeznění první fáze alergické reakce nastupuje po několika hodinách fáze druhá. Proto je po prodělané reakci vhodné sledování nemocného v nemocničním zařízení a popřípadě jeho vybavení dvěma autoinjektory.
edém – otok
eliminační dieta – dieta při které jsou vyřazeny alergeny ze stravy, používána pro zjištění potravinového alergenu nebo léčebně
eliminační test s potravinou je vyšetřovací metoda, kterou se zjišťuje, zda po vyřazení určité potraviny vymizí příznaky
ekzém je chronický, neinfekční kožní zánět, může být alergického i nealergického původu
erytém – zarudnutí
expoziční test s potravinou je vyšetřovací metoda, kterou se zjišťuje, zda po podání určité potraviny se projeví alergické příznaky, často jí předchází eliminace určité potravin
histamin je látka, která je zodpovědná za většinu příznaků při alergické reakci
imunoglobulin E (IgE) je protilátka vytvářena v těle, alergici a atopici mají hodnoty IgE zvýšené. Vyšetřuje se laboratorně po odběru krve.
intolerance potraviny – jde o reakci, která nemá imunologický podklad. Často je s alergickou reakcí zaměňována, díky příznakům např. bolesti břicha nebo výsev kopřivky po požití potraviny
kožní test s potravinou – vyšetřovací metoda, které zjišťuje alergickou přecitlivělost (senzibilizaci) na potravinu. Diagnóza potravinové alergie se stanoví až v případě, pokud má pacient i odpovídající příznaky.
lokální alergická reakce – alergická reakce, která se projevuje místně
nauzea – pocit na zvracení
oddálené příznaky alergické reakce na potravinu – projevy alergické reakce po potravině se může projevit i s odstupem několika hodin až dvou dnů. Odhalení spouštěcí potraviny je v tomto případě těžší.
specifický imunoglobulin E (sIgE) – protilátka na konkrétní potravinu tvořená v těle. Jeho zvýšená hladina pomáhá k diagnostice potravinové alergie. Samotné zvýšení sIgE diagnozu potravinové alergie nestanoví, musí být přítomny i klinické projevy.
urtikarie (kopřivka) je lékařský název pro svědivý výsev pupenů na kůži, které jsou podobné jako po popálení kopřivou